FEStKUM~~pukul bontot sembunyi tangan ~~ahaaa

Adam baru balik dari upacara penutup FEStKUM di UM. Pengalaman kat sana memang la vavi. Setiap kali nama UKM disebut...kami akan di booooo oleh satu dewan. Apa salah kami~~hahaha
Adam siap bermafla bagai~~pergi untuk mencuci mata sebenarnya sambil berjumpa kawan2 penari dari Universiti lain.

Cuci mata la...bukan mekap kat mata!!! coii~~

Sebelum itu Adam nak cerita pasal teater sinbad yang dipertontonkan dekat panggung bandaraya petang tadi. Masa tu jam 1.45, Adam di perpustakaan. Tiba-tiba kawan cikki call,

Adam tengah stadi ni...ape hal? Wassap bro? <==motip cikki di-bro kan?

"Jom pergi tengok sinbad...jom. Lepas tu pergi UM skali"

Poster amik dari blog pojie~~bleyy? jangan marah pojiee naaa~~

"Ermmm..boleh jugak.. pukul berapa nak bergerak? show jam berapa?"

"Pukul 2.15 k"<===PENGSAN plan last minute. Motip orang tengah mentelaah dengan rajin nya~~~ waaaaa...nak tak nak terpaksa bergegas makan tengahari. Memang tak sempat cuci kawah bagai... kannn... pergi macam tu je.

Pantas merentas masa~~zasss iklan KTM

Pastu sampai situ jam 3.30 sebab bertolak jam 2.50<==janji melayu sangat kan? Hanjj!!! Show habis.. kami ke UM untuk majlis penutup. sbelum masuk dewan Adam sempat bergambar dengan penari tarian cina ukm. Seksi gilerrr~~tapi Apakan daya, nafsu terkureng..huhuh Masuk je dewan Tunku canselor UM, gamat dengan telatah cik gayah serta cikki seadanya. Warrrgghhhh!!! Majlis pun bermula. Dengar pesanan penaja ade la 45 minit, terasa macam nak balik je. Panjang sangat ucapannya. Dah la baca skrip sebijik2...bleyyy? Pastu anugerah demi anugerah diumumkan.

Anugerah 1, gangsa milik UKM<===boooo...sentap
Macam inikah muka orang mase boooo kami? <==Pengsan kalau jumpa dalam tandas

Anugerah 5, emas milik UKM<===boooo!! Adam menjerit dari atas, tapi kene boo dari belakang...kannn...syial sangat!!

Anugerah 6, Emas milik UKM jugak<===boooo...diam la sial!! Habis suara Adam terpekik terlolong macam langsuir terlekat lolipop.

Ini terlekat lolipop kaaaa terlekat bola sepak?<===koma

Tapi Adam perasan, team-team U** yang paling kuat meng-booo orang. Masa UKM buat show pun diorang nak boo jugak. Kesian orang nak buat show tu, muka masing2 macam tengah kene sula tahan sakit. Ayooyooo Tak reti nak menghormati majliskah??

Yang paling best, juara keseluruhan diumumkan.... Ape lagi Adam bangun lalu boooo U** balik. Kannn...bukan nak berlagak apa disini, sebab Adam pun tak terlibat dalam FEStKUM ni. Tapi nampak sangat kebudak-budakan kalau main boo-booo dalam majlis formal. Orang dah start...kami sambung je.. Tak ke gitu? <==matilah semangat assabiyah tinggi


Nasib baik la menang keseluruh. Cuma Adam tak pasti ape yang berlaku disebalik tabir menyebabkan U Adam ini diboooo sehingga ke lubang cacing. Ngeeee

Walopun U kami di booo tapi Adam tetap di pukul bontotnya didalam crowd. Konsep pukul bontot sembunyi tangan. Kannn?

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

95 Response to "FEStKUM~~pukul bontot sembunyi tangan ~~ahaaa"

  1. i'm shin... i'm inesen says:
    December 13, 2009

    wahh peribahasa baru tu.. 'pukul bontot sembunyi tangan'... apa kah maksudnya nya.. hmmm...

  2. Anonymous Says:
    December 13, 2009

    ADAM tahun berapa di UKM? kami senior2 ni daah masak ngan perangai universiti perasan malaysia itu. dulu pernah dlaam satu pertandingan, pada pusingan awal bukan main mesra lagi. kitorang (ukm) yang sampai kan kat diorang, bgtau diorang menang pusingan awal. suke gile. buat2 tak percaya. lepas kitorang kalahkan kat final, terus x bercakap sampai sekarang. itu berlaku pada tahun 2007 ye. ala adam, bagi kitorang ni biasa la. ibarat seorang diva. memang kita terbukti bagus (hehehe perasan disini ye), dan bukan semua orang akan suka paa diva itu. betol tak? kite kena la biasakan diri ngan situasi camni kalau dah jadi yg terbaik.

  3. Hans says:
    December 13, 2009

    uia xde ke ? hehe ..

  4. Adam says:
    December 13, 2009

    ps : kawan adam dari u lain cakap ukm rasuah~~~ dan tersebar dikalangan peserta2 festkum. Mungkin sebab itu<==adam tak tahu cerita sebenar

  5. Anonymous Says:
    December 13, 2009

    sorilah encik adam utk kjadian smlm bila UKM di boo.mereka boo sbb dah tahu hal sbnar.

  6. Adam says:
    December 13, 2009

    ahahaha...itu la..nak buat macam mana... kami anak2 bawahan tak berdaya nak melawan~~~ ikut flow je <===tetap rasa diva. boley?

  7. Anonymous Says:
    December 14, 2009

    utk pengetahuan en adam, bukan satu u jer yg boo ukm, tp hmpir satu dewan... nampaknye gelaran 'diva' tu x sesuwaii...coz anugerah dmenangi x diterima umum dsebabkn mcm2 perkara 'tutt..' yg t'jadi...malu nyer la hai....

  8. Primadona69 says:
    December 14, 2009

    Booo~~

    Booo~~

    Booo~~

    hahahhahaha
    ;p

  9. Anonymous Says:
    December 14, 2009

    sbb ukm beli judge tu je...hu3..

  10. FicQ says:
    December 14, 2009

    ishhh....ade plak perang2 boo boo boo...
    ipta slalu mcm tuh...semangat kekitaan tuhh tebal sgt...

    tgk ipts,,,susah sng bersama...
    hahahahahaha...

    sj je komen camni...ngee~~lalalalala

  11. Adam says:
    December 14, 2009

    ahahaha...kannn...jangan la boo Adam kat sini. Malu la Adam. Nakal ea anda2 sume...

    Tu la. Ade pegawai ni tak tahu pun kenapa dia kene booo masa naik pentas. Dia pun naik segan. Harap-harap utk festkum akan datang tak terjadi lagi. Biarlah adil, baru best. Tak gitu~~~

    ps: tahun depan Adam datang sebagai alumni dah. tua dah rase ><

  12. Adam says:
    December 14, 2009

    FicQ : Adam tak pernah tengok pesta kebudayaan IPTS, rase nak pergi la sekali

  13. Anonymous Says:
    December 14, 2009

    kalo ade org wat persembhan tp t'lupe lirik masa pertndingan boria perlu ke nk boooo org tuh..patutnye sbgai tuan rumah bg la support tunjuk keprihatinan skit..haha~ yg best tu, rmai giler pegawai dr 'universiti kuat menipu' tu yg start booo dulu...mane adab korg???explain skit..gituuuuuu...

  14. Anonymous Says:
    December 14, 2009

    sabar ye warga ipta sekalian...pegawai dr universiti kuat menipu tu mmg xtahu jaga kredibiliti diorg... dtg ke universiti lain utk uruskan peserta diorg pun byk songeh, siap kutuk lak...pe perasan tuan rumah yg lain tu biler tetamu dtg kutuk2 plak? pikir la cket... x matured lgsung...wawawa~

  15. Anonymous Says:
    December 14, 2009

    best kann time penutup tu sume universiti bgabung utk boooo universiti tuttt...huhuhu~

  16. Adam says:
    December 14, 2009

    ahhaaa... terlupa lirik? Adam tau... satu2 nya tukang karang perempuan? Nway perempuan itu cantik. Masa di UM Adam duduk dekat dengan dia. Berbaju hitam kalau x silap. Pasal pegawai tu Adam tak tahu. Itu dah kategori pegawai.. Ahakss... tak masuk campur. Ngeeeee <===matila x boleh defend dah... hahaha

  17. Anonymous Says:
    December 14, 2009

    bkn dirancang untuk boooo...tp tiap kali universiti tuuuttt tu naik je pentas satu dwn booooo...obvious la perkara 'tuuutt' da diketahui umum...xdapek den nk nolong eh...

  18. Adam says:
    December 14, 2009

    nanti Adam cuba tanyakan pada kawan-kawan pihak atasan. Sebab perkara ni dah banyak kali kedengaran di pesta2 dan festival2 sebelum ni. Apa-apa akan Adam hapdatekan kesini. Gittewww...

    Ps : Jangan marah Adam naaaa... Adam tak bersalah. Hanya bersama kawan-kawan U serta rakan media ke sana~~~Ahaksss

  19. Hans says:
    December 14, 2009

    wahaha hbt gak uia eh ..
    1 jek uia msuk ?
    xhbt ah ..

  20. Adam says:
    December 14, 2009

    UIA masuk banyak show rasa nya. Suka dengan show Universiti Teknikal semalam. Sangat best chinese singer tu..

  21. sYukCurZ says:
    December 14, 2009

    da adat bertanding. mesti ada yg menang mesti ade yg kalahkan. so wat ever. aha

    Babi ker? bukan boya ka?

  22. Adam says:
    December 14, 2009

    aaaaaa...x baek la cakap dia boya. Sebab mase tu hepi kene raba. kannnn....

  23. Anonymous Says:
    December 14, 2009

    omg..mcm ni ke perangai budak2 ipta?baru i tau..memalukan juga kan..nasib baik i ipts..hahaha..

    typical malay betul laa ipta ni..tu pun nak gaduh2..

  24. Anonymous Says:
    December 14, 2009

    ahaaaa...incik anon... mcm ni la kami. sebab kebudayaan IPTA pesta dia sangat besar. Jadi sedikit ketidakpuasan itu mungkin ada. Bayangkan 20 IPTA dengan peserta lebih 1300 orang, mana boleh kita memuaskan hati semua pihak. ^^

  25. Anonymous Says:
    December 14, 2009

    hurm..mungkin segelintir pihak2 ipta yg sgt suke beremosi scara berlebih2an..well thats life..malaysian..

  26. Anonymous Says:
    December 14, 2009

    perlu ke salah menyalahkan ni.. k'mungkinan festkum ni jd acara tahunan kan besar..kalau nak menang.. tgkt kan la usaha bersama team.. jgn jd mcm team kt org ni.. da la U tak establish.. hrp nk menang.. tp practice nye.. yang ADDOO?? motif kan? tahniah kepada yg menang.. yg tidak usaha untuk menaikan name U masing2.. jumpe lagi thn depan.. *winking*

  27. Anonymous Says:
    December 14, 2009

    to Adam..EllO...UKM memg desprate giler nak duit RM10000....wat tektik kotor....contoh..tarian india...tawarkan 7 pingat..nper 6 jer..coz..yg lagi satu U********** yg Adam carot tuh deserve tuk dapat..tp ukm...huhuhu

  28. Anonymous Says:
    December 14, 2009

    yg xtau lebih ttg pe yg tjadi di sebalik tabir festkum hrap tlg jgn nk komen lebih2... to universiti kuat menipu : stakat menang tp gune mkn suap watpe kan? haha~ universiti laen yg tungkus lumus pun xdpt mnang nyer klu universiti 'tuttt' tu tabur duit..hakhak~

  29. Anonymous Says:
    December 14, 2009

    biase la weh...nk menang NAMA punye pasal...biar glamer, konon diva...last2 dpt malu, sumer booo...kan dh glamer 'universiti kuat menipu' kat seluruh ipta...kahkahkah

  30. Adam says:
    December 14, 2009

    Adam stuju ngn cadangan utk tgkatkan usaha bersama bersama team<===matila lari dari diskusi

    Adam tak boleh nak cakapkan apa2 tentang pingat. Tapi tentang pembahagian mata, Adam boleh katakan bahawa pingat emas besar dan pingat emas kecil itu membawa mata yang berbeza. Kannn.... kalau 3 bijik emas kecil menyamai 1 mata emas besar, marilah ramai2 kita mengejar emas besar. Opssss~~~

    Ps : matila kene hanjeng pasni...READY~~~

  31. Anonymous Says:
    December 14, 2009

    hahaha saya orang ukm
    pertama: konsep satu malaysia gagal. tak payah kaum berlainan, satu kaum pun dah berpecah belah.
    kedua: kalaulah dakwaan rasuah (tak tau acara apa) itu benar, maka salah laku rasuah masih ada dlm aagensi kerajaan. gagal lagi matlamat kerajaan.
    ketiga: konon ipta melahirkanminda kelas pertama, marilah sama2 kita akui, dlm dewan semlam takde sapa pon yg berminda kelas pertama.gagal lagi impian pemimpin malaysia.

    alah..korang. kes2 rasuah la, beli juri la, kipas hakim la... setiap kali pertandingan inter-U, mesti ada. yg kene tuan rumah la. cam tahun lepas, USM tuan rumah boria. bila johan, hm..kene bende yg sama. bila Um atau Upm buat zapin or tarian2 or what ever, menang, pon kne jugak.....

    agaknye memang kite ni xleh lari dari gosip/fitnah, rasuah, menyalahkan orang lain. memang satu kaum yg dah berpenyakit. penyakit keturunan plak tu.

    kalo camni, jadi student IPTS lagi bagus. aku dah tengok budak2 IPTS banyak yg lebih professional.

    sikap kita yg umpama "rumah siap pahat berbunyi" ni memang 'kekampungan'

  32. aku-tak-masuk-u says:
    December 14, 2009

    haha~~ korang emo super..pasal benda2 simple pon nak gado2. emo la korang..

    by da way, kpd sumer manusia, jin dan juga babi yang berkata ukm membeli judge, ader bukti? ader hitam putih? ader bukak kes kat pejabat anti-rasuah? atau cuma tuduhan liar jer? come on la..stakat tuduhan, aku pon ley tuduh siti nurhaliza buat sex ngan aku. bukti? takder. see? jgn emo lebih kalau xder bukti. nnt jawab la bersama kat akhirat, k?

    utem, penyanyi korang mmg ader klas giler. tertawan aku dari atas dewan. kalo nak cakap pasal boria la..aku rasa ada satu u ni tak patot pon dapat. yg tukang karang dier pakai suar merah n sunglasses mlm2 buta tuh... suara tukang karang dier dahsyat gila. baek la bagi kat upsi kalo xsala aku. yang suara background dier hebat, tukang karang pon hebat. meriah lg tuh.

    kpd en anonymous no 28, ukm nak duet? aloo~~ be real la.. duet kat PPP tuh berkepok lg..lgpon duet tuh bukannyer masok tabong u pon..hish~ tuduhan lagi nmpk?

    kisah dari kawan aku yang jadik sukarelawan LO ipt, peh~ budak2 ipt lain sumer berlagak diva sial~ dibagi kelintit nak faraj. ish2~ da la...tahun depan ader lagi kan? kan? so berlatih elok2...jgn kasi ukm menang lg, k? kang ader lg yg xpuas ati.

    adios,
    aku nak berambos

  33. Adam says:
    December 14, 2009

    terima kasih encik2 dan cik2 anon sume. Kalau x keberatan kenalkanlah diri. Nanti marah2 kita tak tahu pun kita berdebat ngn sapa. No hard feeling naaa~~

    PS: Debat piala diraja dekat um jugak kan hari tu. Harap-harap tak ada isu suap menyuap ini

  34. aku-tak-masuk-u says:
    December 14, 2009

    aku budak ukm. walaupun xjoin sukarelawan or persembahan, aku sentiasa tgk bdk2 ni kat dectar. stiap persembahan aku tengok.

    p/s: bukan debat ukm menang ker? rasernyer la kawan aku citer ari tuh

  35. Anonymous Says:
    December 14, 2009

    saya pun org ipta..
    saya tabik kat ukm...merendah diri walaupun memng berkali2...
    say di arena pantun sejak makum 2006...mengenali ukm .. tempat ketiga makum..
    sya lihat kekuatan mereka pada triton mmu cyberjaya.. mmu melaka...
    sya tahu juga kekuatan upm..(maaf sebutkan universiti).. kerana tak adil saya meyebut ukm shaja tanpa menyebut upm...

    ini pendapat saya..
    pada mmu triton cyberjaya.. menghantar 2 pasukan ke peringkat akhir... bertanding dengan satu pasukan ukm..
    ukm dinobatkan sebagai juara... upm menangis meraung mengatakan keputusan tak adil...
    saya berkaa kerana saya melihat..

    saya tak meyebelahi mana2 pihak...

    pada mmu melaka..
    sekali lagi ukm di pertemukan dengan upm..
    yang sangat getir perlawanannya... apabila ukm dinobatkan menang..
    salah seorang dari peserta upm.. turun dari pentas dengan mengatakan ba aliff ba ya (eja sendiri) dan membaling songkoknya...

    di malam penutup suasana yang sama berlaku seperti di UM...

    sebagai mahasiswa sya malu...
    UKM juga jika ada isu yang perlu dibetulkan mungkin boleh diperbaiki...

    kalah menag adat pertandingan jangan kalah menuding jari.. jangan menang berlagak sombong..
    sepanjang 4 tahun saya telah meyaksikan UPM vs UKM berentap.. ada alasan juri memlilih.. setiap pasukan ada kekuatan...
    jangan bermusuh... jangan meyalahkan.. tapi berusaha.. jika kita terbaik... kita mampu memiliki...

    jangan taksub dengan kehebatan.. jagalah nama baik universiti.. tak kira man pun bertapak...

  36. Anonymous Says:
    December 14, 2009

    bagi yang klah berusaha, bagi yang menang jangan terus mendongak ke langit.ingat rumput di bumi:)

  37. Anonymous Says:
    December 14, 2009

    4 kali tgk ukm bertanding. kagum dengan kebolehan mereka. mereka memang ada kemahiran yang tinggi. walaupun menghantar pasukan yang berbeza setiap kali saya menyaksikan tetap jadi juara. syabas UKM

    -pemerhati ipta-

  38. Adam says:
    December 14, 2009

    Yang lepas dah lepas. Banyak lagi festival lepas ni. Harap boleh berjumpa dan kenal ramai lagi kawan dari U lain. Kat sini Adam bertegur sapa dengan student2 unimas. Rasanya itu mesej yang feskum nak sampaikan.
    Dan itu sepatutnya yang berlaku. ^_^

  39. Anonymous Says:
    December 14, 2009

    memang kes rasuah salu jd tuduhan, ak skong..tp festkum kali nie dh mmg jadi..nk bukti? haha kalu xde angin, masakan pokok bgoyang...dah semua peserta festkum pun tau...hahaha~

    klu takde isu, xde orang nk menyalahkan nyer..cth mcm uitm mnang no. 2 keseluruhan, xder plak semua universiti booo...diorg sume accept kptusan tu...coz mnang scara betul.. mmg adat btanding ader mnang ader kalah, tp skang kemenangan universiti kuat menipu tu atas dasar beberapa perkara yg telah dimainkan peranan...sbb tu rmai yg boooo biler dh tau... xrespek arr kemenangan cmtu...kekekee~

    ttg isu professional? tgk pegawai universiti kuat menipu tu pun dh tau tahap profesional diorg tu...tgk la pe yg tjadi mase acara2 tngah dipertandingkn..wahaha mmbuka pekung sendiri...

    haha~ bab emo? sape lg emo biler statement pun dh ader pkataan memaki...

    dsbbkn duet bkepok laa lg tinggi tahap konfidennyer menggunakan taktik kotor..hahaha~ tujuan utama nak dapatkan nama jer, glamer di mata ipta sumer, tp xsedar semua dh booo sama dia...huhuhu~

    ello..utk pengetahuan sumer, festkum kali ni anjuran bersama okay..not only universiti kuat menipu jer...yg turut t'libat adalah UM,UPM DAN UITM. ak pun ader member jd LO, ader perubahan perjalanan program ckit or salah ckit sampaikan kena maki dengan sorang pegawai dr universiti kuat menipu...pe kes weh? dahlah tengking si LO ni depan sumer universiti, menjatuhkn maruah org..dhlah dtg tempat org...kutuk plak lg...piir diri bagus jer..diva?? wekkk!!

  40. Anonymous Says:
    December 14, 2009

    Assalamualaikum wbt

    sekadar memerhati ..

    sahabat2 sekalian

    Dari apa yg saya baca di atas, beberapa konklusi dapat saya nyatakan disini

    1.Tuduhan mengenai wang sogokan
    Seandainya benar seperti yg dituduh..sila buat pengaduan di pihak yg bertanggung jawab.sahabat sekalian,fitnah itu adalah suatu dosa yg amat besar..Bagi yang mendengar info2 yang tidak diketahui kebenaran sumbernya,eloklah di timbang sebelum menghukumi..cari kebenaran..kita mahasiswa seharusnya kita lebih tahu menimbang.Jgan kerana kebencian atau kemarahan kita menidakkan yg benar, dan membenarkan apa yang salah..apa yg kita tuturkan dan apa yang kita katakan akan dipertanggungjawabkan kelak sahabat..renung2kan

    2. Isu Boo

    Sahabat2 yang dikasihi, kita sesama islam,serumpun bangsa mengapa perlu mengambil sikap seperti ketam di dalam bakul.Adat pertandingan pasti ada kalah dan menang.BAhkan,tidak semestinya sesuatu kemenagan itu berpihak pada yang hak.Walaubagaimanapun kepincangan yang kita fikirkan benar,adalah tidak wajar utunk boo2 sesama kita..PAtutnya kita berasa malu dengan senario mahasiswa/siswi yang kita lihat.Ini pertandingan kebudayaan sahabat.Orang melayu tinggi budi bahasa indah akhlak dan bicara.sayangnya ia tidak terlihat di dalam fiesta kita sendiri.Bangunlah sahabat2 sekalian..

    3.UPM dan UKM(maaf saya sebutkan disini)

    Saya seoorang pencinta pantun.Pada saya,pantun melambangkan keintelektualan bangsa melayu yang bijak menyampaikan hasrat,menegur bahkan menyuarakan kemarahan sekalipun disampaikan dalam bahasa yang puitis dan lunak sekaligus mencerminkan adab budi bahasa yang tinggi kaum melayu.

    SAya menghadiri beberapa pertandingan peringkat universiti di malaysia dan turut jua berada di pesta pantun MMU di melaka..Pertandingan antara UKM dan UPM di peringkat semi final amat mengejutkan saya.kejadian berkenaan pastinya berbekas di dalam ingatan.SAat keputusan di umumkan dimana kemenangan memihak kepada UKM,peserta UPM (lelaki) bangun dlm keadaan yang amat marah..Kemarahan yang meluap2 itu ditonjolkan bahkan didepan hakim.Songkok dikepalanya di baling sehingga mengenai salah seorng penyokong ukm.Tidak puas dengan itu, saudara berkenaan mencarut memaki hakim yang dituduhnya tidak adil..SAudara mmg hebat.saya mengakui nya dan saya terpersona dengan cara saudara membaca pantun.namun saudara harus belajar menganalisa pantun jawapan saudara.Ianya tersasar dari soalan..Maaf, itu hanya pandangan ikhlas saya.Memang mudah melihat kesilapan orang lain,tapi sekerap mana kita menilai diri kita sendiri."bodoh sombong.perasan bagus" itulah ayat yang dituturkan oleh salah seorang hakim waktu itu..sahabat,akhlak mencerminkan bangsa.Renung2kan,seandainya saudara berkenaan berjaya menjadi guru,saya doakan saudara berjaya mendidik anak bangsa kita dengan budi bahasa yng tinggi lagi memakmurkan budaya kita bangsa melayu..segalanya bermula dari diri kita sendiri

    Tinta terakhir..apa kata peserta2 yang bertanding menggunakan konsep ini

    'kalau ada rezeki,adalah...'

    bukankah rezeki ,kemenangan itu kurniaan Allah??siapalah kita untuk mengingkarinya..

    sekian...mia

  41. Budak IPT ass says:
    December 14, 2009

    Haritu festival tari makum dimenangi oleh upm kan? masa tu ada juga kedengaran ukm beli juri. Tetapi tak menang juga. Beli guna duit monopoli kah? *ops terlaser*

  42. Hans says:
    December 14, 2009

    ya allah ....

  43. aku-tak-masuk-u says:
    December 14, 2009

    en/cik (aku rasa cik kot...xpon yg hampir jadik cik) anonymous no 40, sesungguhnya khabar angin memang senang bertiup kan? jangan risau..jika takde angin utk meniup pokok, masih ada babi utk menyondolnya...

    kata menang kalah adat pertandingan. tapi pastu takleh terima kemenangan orang lain. adakah cukup matang utk berkata begitu?

    sesungguhnya, aku tak rasa sekiranya berlaku penipuan duit akan diambil dari pejabat. tak ke bodo kepalang kalau macam tu? pastu dalam kira-kira tulis apa? ish2..dont be too childish la..

    alo kawan...setakat LO kena tengking tu wajib la kot..berlambak lagi LO yang jaga u korang ditengking gak. ntah2 u cik anon pon menengking orang. tapi aku xder bukti, xske tudoh2 ni...dosa fitnah lagi trok dr membunoh kan? kan?

    cuma satu soalan la...kalau betol la ukm beli hakim, why in the heaven's name, ukm xmenang je semua acara? i mean, boria xde pon dapat mana-mana bahagian. emas, perak, gangsa semua takde. accoustic pon xder.

    sila lihat balik apa yang berlaku di makum. ada ukm menang? so? eat dust la.. tuhan kasi mulot nak buat citer jugak ka..

    adios,
    pencinta-keadilan-yg-marah

  44. Anonymous Says:
    December 14, 2009

    :) ..be realistik.. dont just menuding jari.. lihat juga kelemahan diri... :)..cuba berada di kedua2 belah pihak... dah analyze... buat universiti yang main boo boo ke yang kena boo ke... profesionalkah kamu? tuhankah kamu judge org lain... jika ada isu rasuah.. mungkin pertandingan lain kali mereka tak menang...

    jangan lupa menganalisa pantun anda semua.. bezakan antara yang menang dan yang kalah.. adakah pembayangnya logik...
    pantun jual pastinya perfect... tapi kebijaksaan pemantun bergantung pada pantun beli.. yang memaksa pemantun berfikir pantas dan tuntas...
    menggabungkan seni dan kekuatan fikiran...

    gaya persembahan mungkin akan menjadi kelebihan.. tetapi pengadilan juga bergantung pada isi pantun...

    halusi seninya.. cari kekurangan ... biar akal mendahului emosi..
    tindakan akan jadi bijak...

  45. Memorabilia Am says:
    December 14, 2009

    saya setuju dengan anon.41
    terima kasih atas cadangan yang membina. saya masih diigau kejadian dan perangai mengejutkan pemantun tersebut.

    kepada anon.44, saya juga setuju. saya ada memikirkan beberapa perkara.

    pertama: tuduhan membeli juri.
    Baik. mari kita ambil perkara ini sebagai benar. jadi kepada yang telah mengatakan "takkan pokok bergoyang kalau tak ditiup angin", sila lah buat tindakan sewajarnya. siapa yg merasuah? siapa yg dirasuah? berapa nilai rasuah? dimana tempat dirasuah? bayaran/sogokan dlm bentuk apa? juri yang dirasuah itu untuk acara apa? saya ternanti2 kan fakta2 ini.

    kedua: anugerah tarian india
    ramai yg menyuara kan tarian india patot ada 7 anugerah. apakah anugerah ke7 itu? baiklah. mari kita sama2 percaya bahawa univeriti itu menang anugerah yg telah dilenyapkan itu. dengan pingat emas, mereka akan dapat 10 mata. apakah dengan 10 mata tambahan itu melayakkan mereka utk dpt pingat emas johan keseluruhan? saya rasa tidak mampu pon utk mereka memintas uitm.

    ketiga: berbalik isu beli juri
    seperti kata anon.44 di atas, kalau benar ukm beli juri kenapa ukm kalah teruk dlm boria? hanya menang satu dua pingat gangsa utk anugerah kecik2 saja. saya tak rasa rasuah juri berlaku utk menang dikir barat. sebab diketahui pasukan dikir barat UM, UIA,UITM dan UKM adalh antara yg terbaik.

    keempat: perubahan syarat pertandingan pantun (yang saya paling sentap).
    kenapa pemantun upm (maaf, bukan menyalahkan) boleh kata ukm sengaja ubah syarat pertandingan pada ketika kami hampir2 kalah? sebenarnye syarat yg digunakan adalah sama dengan semua pertandingan2 lepas. cuma kali ini, urustetia kurang berpengalaman dan telah tersalah faham. mereka lantas memohon maaf. dn semua pasukan paham dan menerima, kecuali upm.

    pada saat ukm (yg sepatutnya layak) diumumkan tak layak ke suku akhir, mmg hati kami hancur, dan upm (yg layak tp ada yg lebih layak) pula maju ke suku akhir dana gembira menangis2, kami hanya mendiamkan diri. tak sorang pun dari kami membantah, apatah lagi mengutuk2 universiti2 lain walaupun kami x puas hati.

    tp pantun ni ramai orang berpengalaman. nasib baik kawan2 dr UPSI dan USM yg tanpa kami sangka dan tak minta, bangun mempersoal kan dan membela pasukan2 yg 'tertindas'. bahkan para juri juga merasa pelik. masakan pasukan yg kalah ketiga-tiga perlawanan pusingan awal boleh ke suku akhir?

    bila kesilapan dibetulkan, sistem mata (3 mata utk team yg menang) digunakan, ukm layak ke suku akhir. upm pula membantah. kami tak kesah upm membantah. yang kami kesah, kenapa kami dipulaukan (oleh upm, universiti2 lain terima kasih atas persahabatan yg kita jalin), diboo, tarik muka. ada satu ketika, pasukan upm sanggup pusing jalan jauh semata2 xnak bertembung dengan ukm. tengok??? sapa yg berlagak diva?

    insiden boo-mengeboo ni daah bermula sblm penutup festkum lagi.

    saya menyimpulkan, kalau ada kebobrokan, kawan2 inilah masanya utk dibetulkan. pegilah buat laporan, aduan atau apa2 saja pd yg sepatutnya. sertakan bersama bukti2 yg dapat membantu pertuduhan. saya juga geram dan sakit hati kalau benar ada pegawai ukm yg merasuah.

    saya mahu pegawai ukm jawab isu ini, kerana tuduhan ini berat.

    sekian.
    Apricott Nusantara

  46. lalala~ Says:
    December 14, 2009

    judgers tu lagi matured dan berpengalaman la weh.. korang sape je, sethn jagung nk pertikaikan plak.. nk judge2 org.. busuk btol~

    duit is definitely not the matter la... even if it is pun, lantak la.. org nak rasuah ke, ape ke... kalau org btol2 mantap, tetap di pandang mantap even tk dpt gelaran juara skalipun...

    da la tk menang, lepas tu duk kecoh2 tuduh si menang, OMG~ nmpk sgt si kalah yg cari nama...

    aku konpius sket je.. kalo betulla ukm rasuah, dan tk sepatutnye menang, kenapala kan... tk ramai yg mention "SIAPA YANG PATUT MENANG?"
    logiknye, kite akan ckp... ukm tk terer, rasuah je lebih, tk layak menang... septutnye, U****** yg ptot menang, sbb dorang mantap.. pandai itu, pandai ini, n bla3.. competition mcm comparison, mantap tk mantap among peserta... tp, korang compare ngan sape ni???

    sepjg aku bace komen2, mcm tk ramai je pon ckp patutnye U mana ptut menang..

    so, this is what we call as si kalah DENGKI dgn yg menang.. lalala~

    drpd tkde perasaan, aku pon naek emo...

  47. Memorabilia Am says:
    December 14, 2009

    lalala~~~
    setuju ngan awak hahaha...

  48. Anonymous Says:
    December 14, 2009

    lalala--seetuju ngn awak juga

    so team mana yang patut menang kawan2??

  49. Anonymous Says:
    December 14, 2009

    haha~ memaki lg ea? mmg standard bdk universiti kuat menipu...

    haha~ dah xphm statement org, pastu nk pertikai ttg kematangan? drpd statement maki2 ko tu pun dh terserlah tahap ketidakmatangan ko...

    ko pn xblaja audit, xmsak lg selok-belok cara penyelewengan yg blaku...blaja dulu ttg isu2 semasa smpai abes ek.. sape lg childish ea? huhu~

    LO kene tengking dikira wajib? wah!! statement STANDARD warga universiti kuat menipu je kowt...dasyat ek..terdidik cmtu rupenye...ko pn xjoin jd LO, xtahu byk hal yg blaku, xperlu ckap byk la.. kat tempat tuan rumah yg lain, setahu ak universiti yg lain xde arr smpai nk tengking2 org...cth unimap, bsopan-santun menerima dan mmberi pendapat dlm pjalanan program...hahah lawak la ko neh..

    lg 1 perkara, ko ingat pandai sgt ker strategi nak beli judge utk sumer acara?? lagi la nmpak sgt kecerdikan u ko menipu..thats why bukan mnang utk sumer acara,..n ko xtgk psembahan sumer acara, toksah byk crite...

  50. Anonymous Says:
    December 14, 2009

    anon 50 : kalau u menang u rasuah gak ke?
    u tak mki hamun ker?

  51. Anonymous Says:
    December 14, 2009

    anon 50 : kalau u menang u rasuah gak ke?
    u tak mki hamun ker?

  52. Memorabilia Am says:
    December 14, 2009

    anon.50,
    ok saya paham apa u cakap.
    u mean ukm tak rasuah semua juri. sebab tu tak logik.
    bermaksud ukm merasuah juri utk pertandingn2 yang ukm menang?

    maksud u ukm rasuah juri pantun dan dikir barat?
    juri2 boria ukm tak rasuah ke?? oo....mestilah tidak sebab upm yg menang.

  53. anomaly.... Says:
    December 14, 2009

    anon. 50, tiada sesiapa yg memaki-maki disini. sume keluar words baik2... sesetengah yg tidak dikenali je yg terkasar bahasanye.

  54. Anonymous Says:
    December 14, 2009

    yg pasti... uitm jgk mnang...wau!!

  55. Anonymous Says:
    December 14, 2009

    isk2..susah ni..asal menang je dituduh rasuah..kalu camtu xda sape yg boleh menang la ni..

    makin di marah,makin dituduh,makin diumpat,makin di boo..makin bertambah cemerlang pasukan pantun UKM..nape ye?

    Setiap yang benar akan mengalahkan yang batil..

    Terimalah kenyataan

  56. Anonymous Says:
    December 14, 2009

    assalamualaikum.....
    sebagai seorg plajar U yang dituduh merasuah juri2 dan yg dituduh mempunyai pgawai2 yg suka memaki hamun LO dihadapan IPT yg lain... perasaan bengang dan sedih tuh memg ada......
    sy adalah antara pelajar UKM yg bertugas pada FEStkum arituh, ditugaskan untuk menjaga dan menyelia LO2 yg lain, dan juga menjaga setiap persembahan yg akan diadakan sepanjang hari pertandingan UKM... kalu ada yg berkata pegawai2 UKM dengan senang hatinya memaki hamun LO yg bertugas, sy boleh katakan disini, hampir setiap hari LO UKM juga mengadu benda yg sama pada saya, jadi apa yg saya bleh katakan adalah, suma org adalah sama, suma U sama jerk, kalu dah namanya pegawai, dan diuruskan pulak oleh student yg dianggap baru setahun jagung, maki hamun tuh perkara biasa ar, kami yg bertugas jd LO nih pun, hanya bleh bersabar jelah..... Jd jgn ingat hanya pegawai UKM jerk yg mcm tuh, suma sama jerk sebenarnya.... dalam ramai2 tuh, ada ar sorg dua jerk yg ckp lembut ngan LO, yg lain2 tuh, lebey kurg jerk...

    tentang isu rasuah juri tuh, jangan suka menuduh tanpa bukti, kalu UKM menang, kami dikatakan merasuah juri, kalu UPM menang??? sebab korg "terbaik" ar.... knp kitrg takleh kata mungkin korg pun turut sama melobi juri tuh untuk menang, itu suma dah jd asam garam dunia zaman sekarang, kadang2 dalam tak sedar pun, kita suma melakukan benda yg sama....

    dah ar, jangan sebab perkara2 mcm nih, kita suma yg diharap menjadi pemimpin dimasa depan, berpecah belah, UPM n UKM pun, berjiran, kan ker kita patut sentiasa berbaik2 ngan jiran....

    budaya booo pasukan lain bukan satu sifat mahasiswa yg bagus, labih2 lagi dalam upacara formal mcm tuh.... jika benar ada pihak yg bermain kotor, doakan jerk balasan akan diterima mereka kelak.......

    wassalam......

  57. Anonymous Says:
    December 14, 2009

    setuju dgn anon 57

    biarlah Yg Esa yang menentukan
    yang hak tetap hak
    yang batil tetap batil..

  58. aKuOrangBiasa Says:
    December 14, 2009

    sudah..sudalah korang suma...yg menang tetap dah menang...yg kalah usaha lg la taun dpn...x payah la nk gaduh2 men tuduh tuduh juri kene suap la...ape la...kalo x de bukti...korang cuma ade d depan ..x taw ape yg trjadi sebenarnye di belakang...x payah lah nk timbulkan isu yg x benar ni...
    taun ni rezeki berpihak kpd ukm...myb taun dpn u lain lak dpt...cube la fikir positif sket...x payah la kalo x menang 2 nk cr kesalahan orng lain lak...cube cr kesalahan sendri nape jd cam gtu sblm tuduh orng lain..wasalam...

  59. Anonymous Says:
    December 14, 2009

    jadi borea upm rasuah. palah menang tapi merasuah.

  60. Anonymous Says:
    December 14, 2009

    DAH LAH KORG>
    FESTKUM 09 pon dah tamat.
    SAYA SENDIRI ADA SEPANJANG FESTKUM DAN DAH LIHAT SEMUANYA>
    MMG BYK KELEMAHAN>
    SO DAH LAH>
    KALAU SETAKAT NAK BGADUH MACAM BUDAK KECIK TAKYAH NAK MNGAKU MAHASISWA IPTA>
    OK???
    SO DAH LAH>
    SAYA TAU DALAM NI RAMAI DARI UPM N UKM MASING2.
    SO MOHON JASA BAIK SUMA KITA DAMAIKAN AJELAH>
    TIAP2 KALI FESTIVAL ADA JE PGADUHAN ANTARA UKM N UPM.PADAHAL SEBELAH2.
    BUAT UKM TAHNIAH SBB MNANG.
    KALAU TGK UPM PON KORG BYK MENGANG GAK KALAU IKUTKAN.PIALA SAMPINGAN BYK DPEGANG OLEH UPM.SO TAHNIAH.
    BENDA2 WANG SOGOKAN N BO0 SUMA NI KUASA MANUSIA SBNARNYA.

    MACAM NI LAH.PASAL2 BOO TUH MUNGKIN RAMAI YANG DAH TAHU HAL YANG SBNAR.BUAT UKM JGN PIKIR PAPE SBB MUNGKIN KORG PON TAKTAHU HAL SBNAR.UPM NAK BANGKIT PON DAH TAK BOLEH.SBB TAK MASUK AKAL NAK TARIK BALIK PIALA.

    SAYA SNDIRI DARI IPTA LAIN PON DAPAT CERITA NI DARI ORG MAKUM SNDIRI. SECARA LOGIKNYA KLAU DFIKIRKAN MMG ADA KBENARAN TTG MUSLIHAT SPNJANG FESTKUM 2009.

    LAGI SATU SAYA SNDIRI NAMPAK BUKAN UPM SAHAJA YANG BOO UKM TAPI UNIVERSITI LAIN PON SAMA.SAYA SNDIRI TANYA KNAPA. DAN MEREKA JAWAB MASA HARI PERTANDINGAN UKM BOO MEREKA SEBB TAK INGAT LIRIK DAN SGALA BAGAI.SO MUNGKIN ADA SILAP UKM SEDIKIT DISITU. TAKMUNGKIN KITA AKAN BENCI ORG KALAU TAKDA SEBAB.

    BUKAN NAK ADILI MANA2 PIHAK TAPI INILAH HAKIKATNYA.MAAF.

    BUAT UPM N U LAIN PON SY PAHAM TAPI TAK PATOT BUAT PERANGAI YANG SAMA JUGA.


    APA2PON DAH LAH OKAY?
    SAYA TAK SALAHKAN PESERTA UPM ATAU PON UKM. TAPI SALAHKAN PEGAWAI ATASAN.
    DSEBABKAN PERKARA INI YANG MEREKA SNDIRI BUAT PELAJAR MAHASISWA YANG DAPAT NAMA BUSUK.
    SEPATUTNYA PEGAWAI ATASA YANG DKATAKAN LEBIH MATANG DALAM PERCATURAN HIDUP TAK SEPATUTNYA BUAT SEMUA NI.
    WASAALAM.

    pelajar ipta N scr keseluruhan mmbantu pihak makum juga>

  61. Anonymous Says:
    December 14, 2009

    ukm.... rasuah 10k
    uitm ...rasuah 8k
    upm.. rasuah 2k

    agaknya macam tulah perkiraan .. tu yang adapat emas perak gangsa...tak menahan kesimpulan aku...

  62. Anonymous Says:
    December 15, 2009

    kebanyakkan komen..'dengar org kata','dengar pasukan kata' dan 'dengar LO kata'..tapi ada x sesiapa yang mencari,sejauh mana kebenarannya?

  63. Memorabilia Am says:
    December 15, 2009

    anon 62. u r witty!!! hahahaha

    setuju ngan anon.61, kalo sume orang camni kan ke damai dunia. ni tak. sume panas baran cam aku hahaha.... berapi2 kata sorang jurulatih tu, selamat tak kene simbah air ;-p

    saya mengambil pendekatan menerima teguran/tuduhan/gosip/fakta or what ever u want to call it, bahawa berlaku penyelewangan dlm festkum oleh ukm. kerana perkara ini berat, elok diberi perhatian oleh pihak kami.

    ape pon, mari kita tamatkan sengketa ini eh! sengketa ke? kita kan cume selokaa..... (bak kata Coco, pemantun USM hehe)..

    tak baik berkelahi camni. nnt dapat pembalasan di PADANG MAHSYAAARRRRR!!!

    hahaha....

  64. Anonymous Says:
    December 15, 2009

    padang mahsyaaarrr tu.. tagline tu... apa kata upm-ukm ni berbaik.. then leh tukar2 ilmu.. mesti makum tahun depan final havoc... pastu pantun berkualitii.. ni.. dua2 terror tapi asyik bertekak macam kucing.. ayak..... apekah....

  65. Memorabilia Am says:
    December 15, 2009

    anon.65,nak bertekak apa...
    bercakap pon tidak.
    ntah orang di sana sudi berkawan ngan kite ntah. dah mcm kerang busuk tersenyum2, tersengih2, diorang wat dek je... hahaha...

    tp itu dlu kot. mb pasni dah ok.
    hari tu pon dah ada tanda2 kemesraan bila iejan dipanngil Azizul oleh pemantu upm yg comel itu haha

  66. FicQ says:
    December 15, 2009

    ishhhh...ni perang ke nih???

    fyi adam,,,ade byk pesta kebudayaan yg melibatkan IPTS...cume x disiarkan coz we r still young n trying our best to do the best festival...

    kalu pesta tari menari...Universiti Teknologi Petronas (UTP), my university ade wat pesta tari menari called FESCO (Festival of Colours of the World)...the last FESCO, it was joined by 20 IPTS...eventhough it is not published in the media, but we have tried our best to make it as huge as possible...UTP nak jadikan FESCO ni as an anually event...sooo next year,,,dtg la k...:-)

  67. Adam says:
    December 15, 2009

    waaaa...nanti Adam datang ea ficq... bawak kawan2 ramai2 memeriahkan nyer..huhu

  68. Memorabilia Am says:
    December 15, 2009

    FicQ,
    ooooo..penah dengar name tu. cam glemer gak. pertandingan ke? xyah la buat2 pertandingan. meniupkan semangat perkauman je nnt hahaha.....

  69. NiZaM says:
    December 15, 2009

    wahahaha.. kanak-kanak... kalau ada tuduhan merasuah, saluran SPRM kan ada.. buat lah laporan.. hahahaha.... cakap pandai, berapi... aku UKM jadi aku defend IPTA aku.. korang pon defend IPTA korang.. standard ar tuh...

    "tak tahu menari, katakan lantai bergoyang"

  70. Anonymous Says:
    December 15, 2009

    en nizam, bace dlu btul2 sume komen2 di atas...awk dh t'tinggal tren la...org lain dh nak close story, ak bru nak m'hangatkn blik..jgn jd firestone maa... mcm KANAK2.. =) btw anon 61, betulla..ape2pn refer pd pegawai makum smula...yg xinvolve, xperlu defend mmbuta tuli..adios..

  71. Anonymous Says:
    December 15, 2009

    AdeQ

    Bukan nak cakap apa lah kan...
    xkesah la sapa boo sapa pun...
    yang penting uitm tetap baik xbooo org..
    uitm mengamalkan sikap satu malaysia..

  72. Anonymous Says:
    December 15, 2009

    Memorabilia Am,asal r ko tuduh upm je yg boo ukm erk??u len pown ade boo gk..sume nih sbb time acara2 tertentu ukm boo u org len..so diorg kire balas blk r..

    Anonymous 61,sedikit sebanyak stuju ngn statement ko..mmg bukan upm sorg je yg boo ukm..harap maklum

  73. Anonymous Says:
    December 15, 2009

    Amboi adam post ni la mamakej rasa paling meletop.Mamakej pun pelajar UKM tahun 4 dan dah lama mengikuti pertandingan seni sama ada di dalam UKM mahupun peringkat IPTA.

    Pada penutup FestKum pun mamakej duk ngan adam nak tau sapa yang menang. Cuma mamakej terkilan jugak sikap UPM yang terutamanya membooo UKM. Takkan la depan VVIP pun nak wat perangai macam xadab langsung sapai kan timbalan pusat kebudayaan kami terasa malau nak naik atas pentas

    Mamakej mintak maaf la kalau UKM memboo U lain masa boria jumaat malam tu, tapi itu semua bukan masalah student tapi pegawai Puskeb Ukm. Xpa na nanti mama kej akan bg tau ketua Pusat Kebudayaan (Puskeb) UKM dan cakap benda tu.Mamakej cadangkan kalu ada yang tak puas hati hantarnya surat teguran pad UKM biar senang nak ambik tindakan. Lebih senang pada NC UKM.

    Pasal merasuah mamakej ni rasa plik kalau nak cakap Puskeb banyak duit nak rasuah juri. mamakej merupakan seorang yang aktif dalam satu persatuan dalam PUSKEB tapi nak mintak duit punyala susah.sampai kami sendiri kena jumpa tok menteri nak cari sponsor.

    bagi UPM duk kata UKM @ Universiti Kuat Menipu saya cabar anda hantarlah surat bantahan pada MAKUM. Kata kemenangan UKM tak adil dan ada rasuah. Biar Makum blasklisted nama UKM.

    Lepas tu tahun depan UPM Organized la Festkum sebab kami nak rasa adakah UPM organized Festkum lebih baik daripada UKM yang dapat makan sampai membazir dan tempat tinggal yang agak selesa dengan segala kemudahan.Mana tau UPM boleh mengamalkan satu pertandingan jujur pada masa depan.Apa yang saya tau selama ini dalam bab-bab kebudayaan punya festival, UKM yang sanggup ambik tempat kerana kami yakin dengan kebolehan kami bukan saja sebagai penganjur malahpelajar yang bertanding ada standard nya dan bukan just tangkap muat.

    Cik anon sekelian, contohnya pantun . pelajar yang dihantar merupakan pelajar yang menang dalam Festival Seni Lisan Ukm kategori pantun . Mean that, pelajar yang kami hantar ke Festkum bukannya pelajar yang tangkap muat. Mereka disaring dengan bertanding dikalangan kolej dalam UKM dan baru dihantar ke festkum untuk bertanding dikalangan IPTA. Sebab tu ada cik anom cakap group pantun kami berkualiti.

    Sebenarnya banyak benda mamakej nak cakap. Sebab kalau nak cakap yang lebar pun kalau jiwa tak puas hati masih ada samapi bila takkan selesai.

    P/S: Mamakej wakil ukm nak mintak maaf pada UPM kalau tersebut nama dalam ruangan komen dan tahniag pada universiti lain yang menang dalam Festkum ini.

  74. Perantau87 Says:
    December 15, 2009

    hehe macam2 pgalaman Festkum 2009 nih..best..pahit..kolej keris mas..tidor tak berbantal..tidak berselimut..eh cadar pon xder..Universiti Kebanggaan Malaysia mkan..4malam beb bersejuk..

    Rasuah? Aperla korang..xkan sampai rasuah merasuah juri plop..tapi camner ek diorang bleh menang dgan persembahan yang memualkan..huhu

    Tahun Depan?dengarnya keutara palak..Unimap,UUM..huhu nantikanlah pulak kemenangan bagi pihak UUM dan Unimap..UK* da xder pluang..huhu

    Boo UK*?huhu memang satu dewan tunku canselor yg boo ukm..dgn laungan Penipu..ksian..tapi gua tabik dikir barat UKM..memang best..

  75. Anonymous Says:
    December 15, 2009

    huhuhuhuhu.....mcm tau jer perantau87 nih budak U mana... hhahahahhaha.... pasal korg bersejuk dekat kolej keris mas tuh, kitrg mintak maaf ar bnyk2.... disebabkan ada yg datang lambat dan segala mcm permintaan dan perangai demand yg dtg dr mcm2 pihak, urusan di kolej agak kelam kabut sikit....
    tapi series kami pihak UKM ckp, kami dah cube sedaya upaya untuk berikan yg terbaik kepada semua pihak, mungkin ada yg kami terlepas pandang.... kami pun manusia biasa, tau penat dan letih nak melayan semua kerenah yg mcm2 dr tiap2 IPTA....

  76. Anonymous Says:
    December 15, 2009

    kelakar....mcm kalah pilihan raya lak...

  77. Anonymous Says:
    December 15, 2009

    lah.SUDAH LAH TUH.
    GADUH2 BUKAN BLEH BUAT PAPE DAH.

  78. Adam says:
    December 15, 2009

    terima kasih semua kerana sudi memberikan pendapat. Diharapakn yang terbaik untuk masa akan datang. Yang baik itu dari Tuhan. yang kureng itu dari kita sendiri. Minta maaf jika ada yang terkilan dengan post.

    Ps : pandangan anda semua telah mendapat perhatian beberapa pihak atasan . Itu sahaja yang boleh Adam cakap. Sekian

  79. noralina says:
    December 15, 2009

    juri minta pada peserta boria ke web http://boriapulaupinang.bloggspot.com dan warisan boria oleh omara bagi melihat komen juri.

    amanat juri2 agar u yg ingin mengetahui lebih lanjut ttg komen persembahan mereka bolehlah berhubung terus dengan ketua juri, en.omara ditalian 013-4220091.

  80. Adam says:
    December 15, 2009

    terima kasih alina atas info tersebut ^_^

  81. Anonymous Says:
    December 15, 2009

    salam...
    even aku xtaw ape yg jd sbnrnye tp aku nk nyibuk gak r...ehmm...korg sume bdk u kn??sume study tggi kn??korg xrs prangai korg sume ni cam bdk2 ke??asl kalah je tdh yg mng 2 main kotor..asl kalah je ckp u 2 main suap2 la..cube korg pk ek..klu la anggapan korg 2 slh,wow..bsr gak r dosa korg dpt 2..2 fitnah dh namenye..klu dh study kat u wat la prangai cam owg dewasa skit..buang la prangai bdk2 korg yg mengada2 2..bg yg kalah trime la hakikat yg korg xde rezeki..rezeki b'pihak pd owg lain..maybe rezeki korg next time ker..sape th kn??aku pn bkn xpenah join bnde2 camni..u aku kalah tp leh je accept..yela..bkn rezeki..xyah duk pk owg 2 suap2 ke ape ke..just accept that not ur fate 2 win..

    *owg tua2 pesan klu rs mrh ke xpuas ati ke amik wudu' then p solat..tenang skit jiwa 2..trime qada n qadar yg ALLAH tntukn..

  82. Anonymous Says:
    December 15, 2009

    kat sini boleh nilai kebenaran, merupakan 256 comment yg disablekan oleh author kat video boria upm festkum kat youtube

    http://youtubefestkum.blogspot.com/

  83. Anonymous Says:
    December 15, 2009

    erm... cukuplah2 permusuhan upm-ukm ni.. tahun depan penganjur makum.. letak upm n km satu bilik... letak satu tempat makan.. tak pun intensif sama2... tak pun g BTN sama2.. baru agaknya ngam....huhuhuh...

  84. Memorabilia Am says:
    December 15, 2009

    anon 73,
    bukan nak tuduh2 upm. tp dari pengalaman aku, sentimen sebegini yg ukm terima selalu dari upm. jadi aku tersebut la. aku tak tuduh upm bulat2.

    tuan rumah tahun depan UUM n UNIMAP ke?
    hahaha jaga2 la nnt kne plak. kalo UUM n UNIMAP nak senang, baik jangan menang la hahaha....

    hmmm....
    tak guna la kite bertikam lidah kat sini. aku baca kat tempat lain, orang hentam boria UPM. kat sini orang hentam UKM plak.

    korang pon tau, xde apa kebaikan yg berlaku pon kalo kite terus camni. aku mengamalakan pendirian; "lantak kau lah nak cakap apa, yang penting aku dah menang, aku yang terbaik. kalo tak puas hati, usaha lagi, tahun depan ko kalahkan aku."

    biasala kalo ada persembahan yang kita nampak jelas2 hampeh, tapi boleh menang. aku penah tunjukkan.

    dalam pertandingan pantun peringkat akhir di MMU Cyberjaya 2007, UKM bertemu @ team UPM, UPM A dan UPM B.

    pantun ni 3 penjuru. dipanggil tritun. memang lain dari yg lain.

    dalam satu pusingan, aku telah buat kesilapan yang jelas secara fizikal. rima akhir pantun aku jadi A,B,A,C...
    tergagap2 plak lagi.

    masa tu team2 UPM dah tersenyum2 akan menang. kitorang pon dah bajet dapat tmpt ke3 je. sekali menang. kawan aku dpt pemantun terbaik. UPM pon sentap. marah kat UKm plak. pi la marah kat juri. tapi takpela. bukan salah UPm atau juri. dan bukan slah kitorang utk menang.

    satu2 pertandingan tu bukan dinilai dr aspek fizikal saja.

    kalo boria, lirik tu mungkin mempengaruhi markah dengan banyak. bahasa, isi, lenggok bahasa, etc. etc. aku pon xtau la.

    jadi kalo ada orang terjatuh tongkat, atau suara sengau, atau nyanyian x tallt ngan muzik, n still johan, ape bolehbuat. mayb ada kekuatan lain.

    so jgn la kite marah2. dr yg kite nampak mgkin x layak, tp dr aspek yg kite x nampak mb diorang layak.

    pasal rasuah2 tu, dah la. kalo ada pi la report kat mana2. n paling penting jangan tiru dan harap tak berulang.

    pasal LO ke apa ke, amek la sume ni sebagai pengajaran.

  85. FicQ says:
    December 15, 2009

    adoiii...pening bace komen...

    btw,,,
    Adam, MARI2!!!!jom dtg ramai2....last year,,rmai gler org dtg smp org sanggup duk atas lantai...n org sanggup bayar 2 kali ganda nak masuk!!!but next year,,,ficq dah xincharge...but im still tlg2 dak2 baru yg incharge...SO,,,DTG RMAI2!!!!

    Memorabilia Am,,,FESCO is not a competition...but everyone was rehearsal like it was a competition...and fyi,,,dari sarawak n sabah pun ade...not like 2 years ago when FESCO was first time...n im one of the dancers...mase tuh xramai...but last year mmg grand coz as a senior,,,mmg ficq hempas pulas tarik ramai org dtg tgk...

    btw,,,nnt ficq akan btau bile FESCO k...yg penting dtg rmai2...
    just want to remind all of u guys...

    KEBUDAYAAN DICIPTA BUKAN UTK PERPECAHAN...TP KEBUDAYAAN DICIPTA UTK PERPADUAN....

    ^peace^

  86. amar says:
    December 15, 2009

    Sukarelawan kena tengking?
    Sila buat aduan melalui Sistem Aduan Dalaman UKM.

    Aku nak tengok siape yang aku tengking.

  87. hamba allah yg redha Says:
    December 15, 2009

    ~alhamdullilah..kureng dah hawa2 panas...kalo ukm salah,bab booo,menengking ke,maaf la yer...bg yg rasuah tu,xboleh nk cakap selagi xda bukti..bw la kes ni ke mana2 pon,org nak tgk bukti gak..sprm dh byk kali tukar nama,tapi tugas diorg msih sama(siasat aduan rasuah)..bila UPM membantah UKM ke suku akhir, pemantun UKM cuma cakap"kalau juri suruh berpantun,kita berpantun, kalau juri suruh balik,kita balik"...bila menang org bunyi..tp xper la,dh xda rezeki,nk buat mcm mana...
    ikatan persahabatan antara UKM dan UPM seharusnya tidak disulami nista mahupun dengki..permusuhan yg ada elok ditamatkan...muhasabah diri..perbaiki diri..yg kurang ditambah..yg menang jgn cpt berpuas hati,hari ini rezeki kamu..esk lusa mungkin rezeki org lain plak...ada rezeki,adalah..xda rezeki,kita baliklah..ingat kalam suci...yg kurang itu datang dr kelemahan diri sendiri..mana yg baik dan indah itu dtgnya gari Allah s.w.t...amin..bertaubatlah,ingat balasan mahsyar bg yg menzalimi dan bg yg memfitnah...

  88. Anonymous Says:
    December 16, 2009

    *UNTUK MAKLUMAN, Ukm hanye terlibat dengan acara perasmian dan venue tempat berlansungnya pertandingan boria dan dikir barat SAHAJA. Juri adalh dibawah kuasa sekretariat iatu UMP,UNIMAP,UMT,UNIMAS, dan USIM. Oleh itu pemilihan juri adalah dibawah mereka.

    *FEStKUM merupakan satu penganjuran yang bagus apabila semua pegawai ipta bergabung menganjurkan dengan menunjukkan intergriti mrk. di bandingkan dengan penganjuran sebelum ini hanya tuan rumah yg mengurus dan membuat keputusan, lg byk ketidakpuasan dan ketidak adilan.

    *AKHIR KATA saya tegaskan kat sini UKM atau Universiti Kebangsaan Malaysia bukan TUAN RUMAH untuk FEStKUM. Ianya merupakan anjuran bersama 20 IPTA yg lain. Diketuai oleh NC UniMap. Keputusan juga harus mendapat persetujuan kesemua pegawai 20 IPTA yang terlibat.


    Jika tak percaya apa yg saya bagitahu anda sebentar tadi, tanyalah pegawai-pegawai Makum IPTA sendiri.

    Jangan menfitnah orang, bukankah FITNAH itu lebih dahsyat dari membunuh ? Renung-renungkanlah.

    P/S : KESIAN UKM JADI MANGSA KEADAAN :'(

  89. Anonymous Says:
    December 16, 2009

    woi..dh2 r gdh..cam bdk kecik..umo dh tua2 sume..pk r matang skit..pe daaa....

  90. Azree Ariffin says:
    December 16, 2009

    Assalamualaikum.

    Hamba di sini sekadar menumpang lalu, merenung bicara tuan-tuan dan puan-puan. Ramai juga di sini merupakan jaguh dan bidang pantun ya? Wah, baguslah begitu. Boleh kita berkenalan.

    Hamba daripada UIAM. Rasanya dalam pertelingkahan di atas, kurang disebutkan nama menara ilmu hamba. Dalam MAKUM, hamba ada juga terlibat dalam Pantun dan juga Deklamasi Puisi. Sejak penganjuran UIAM pada tahun 2007.

    Sebagai mahasiswa, kita telah dikurniakan dengan ilmu yang harus kita sulam dengan akal fikir, agar dapat mengenal makna kebenaran. Tafsirlah segala kejadian yang berlaku itu dengan hikmah di sebaliknya.

    Salam kunjung. :)

    Habbatus Sauda'.

  91. Anonymous Says:
    December 16, 2009

    http://boriapulaupinang.blogspot.com

  92. Anonymous Says:
    December 17, 2009

    mcm ni lad dunia penari. carut maki hamun... depan carut, blakang carut pun nak carut. kepada yang fanatik tu, kurang2 kanlah. kalo setakat makum, tak payah la ko nak aim lebih2. politik menebal. kalu ko nak betul2, join la mana2 petrtandingan yg profesional. korg tgk je la sapa juri2 acara2 feskum tu. ntah2 yg juri tu, ajar group yg dia juri. tak pun contact ngan group tersebut. banyak sangat kemungkinan. politik everywhere. dpn cakap betul (30%) je, lagi baki 70% ko tak tau. so how?

  93. noralina says:
    December 17, 2009

    jika anda ingin mengetahui perkara yang tersirat disebalik semua yang berlaku jangan lupa lawat blog youtubefestkum.blogspot.com ,norhanazawadi1 telah berjaya mencopykan 256 komen di video boria UPM FEStKUM yang telah disablekan oleh esikrie.

  94. noralina says:
    December 17, 2009

    berita tergempar!
    norhanazawadi1(join utube 14dec 2009)alah ampa nie ano yg wat blog esikrie terkena tue (youtubefestkum.blogspot.com)
    mengatakan bahawa tujuan beliau bersungguh2 copy komen yang telah disablekan oleh esikrie adalah merupakan jalan terakhir beliau untuk menegakkan kebenaran(kebenaran?). menurut beliau lagi(rujukan:www.youtube.com/esikrie)pihakmakum dan ukm sendiri akan buka blog tersebut. semoga perjuang norhanazawadi1 ni berjaya. marilah sama2 kita menyokong perjuang suci beliau dengan melayari blog tersebut.
    jangan lupa...hayati sekali makna yang tersirat disebalik blog itu.(^!^)

  95. P@nGLiM@ says:
    December 18, 2009

    ye2.....aku sni mau gtau yg aku jga bengang ngan someone dr Uni Perasan Malaysia tu yg xtau malu...ish3, aku yg paling sakit hti nie akan mngemukakan surat rasmi, nantikan!!! gua bukan ckap kosong2,hehe, wlupun bkan dr UKM, tp tahniah la dpt juara overall..yg UPM plak, klu dh btul npe nk lari merata, nk boo org... ish3.... klu org len ade silap, dtg je semuka gtau trus, ni x, bila kami (lbih dr seorang) pergi jmpe geng UPM, ade je yg nak lari.. pe cer??